İhracat ailesine yeni soluk : UTİYAP

Ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşması amacıyla başta KOBİ’ler olmak üzere firmaları dünya pazarlarına açmak için Bursa’da kurulan Uluslararası Ticaret İş İnsanları ve Yatırım Platformu Derneği (UTİYAP), ilk iş gezisini Kuzey Makedonya ve Kosova’ya düzenledi.

İhracat ailesine yeni soluk : UTİYAP

İki ülkede başta iş dünyası kuruluşları olmak üzere yoğun temaslar gerçekleştiren UTİYAP heyeti iş gezisinden ihracat bağlantılarıyla döndü.

UTİYAP’ın Türk İhracat ailesinin yeni bireyi olarak, ihracatta özel sektöre yeni bir soluk getirmek amacıyla yola çıktığını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kula, “Türkiye’nin cari açığının kapanması için tek çaremiz ihracatın artırılması. Bu yüzden ihracat konusunda bir seferberlik var. Ülkemizde ihracat potansiyeli olup, bu konuda deneyimi olmayan ve dolayısıyla dış pazarlarla tanışamayan çok sayıda başarılı firma var. Bursa ekonomisi de ihracata dayalı bir ekonomi. Derneğimiz başta KOBİ’ler olmak üzere ihracatla tanışmamış firmaları dünyaya açmak, ihracat yapanları ise yeni pazarlara ulaştırmak amacıyla kuruldu. Amacımız; bir ihracat üssü vazifesi görerek, Türkiye’ye yeni ihracatçılar kazandırmak ve ihracat yapanların pazar imkanlarını geliştirmek yoluyla ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşmasını sağlamaktır” dedi.

İLK İŞ GEZİSİ

UTİYAP’ın ihracat odaklı çalışmalar gerçekleştireceğini söyleyen Ömer Kula, bu kapsamda ilk iş gezisini geçtiğimiz günlerde Kuzey Makedonya ve Kosova’ya gerçekleştirdiklerini söyledi. Çeşitli sektörlerden iş insanlarından oluşan UTİYAP heyetinin iki ülkedeki ticaret ve yatırım imkanlarını araştırmak üzere Makedonya Türk Ticaret Odası (MATTO), Makedonya Ticaret Odası, Türkiye’nin Kuzey Makedonya Büyükelçiliği Ticaret Ateşeliği ve Kosova Türk İşadamları Derneği ile görüşmeler yaptığını bildiren Başkan Kula, yanı sıra Makedonya Vizyon Üniversitesi ile Makedonya Türk Partisi’ni de ziyaret ettiklerini kaydetti. Kula, “Bu iki ülke de potansiyel AB üyesi. Ortak tarihi bağlara sahibiz. Görüştüğümüz her kurumdan gerek dış ticaret, gerekse de yatırım anlamında davetler aldık. UTİYAP’la bu yönde işbirliğine açık olduklarını ifade ettiler” şeklinde konuştu.

UTİYAP Başkanı Ömer Kula, iş gezisinde yapılan temaslar sonucunda ilk olarak enerji sektöründe bir ihracat bağlantısının yapıldığını, zamanla ihracatın milyon euroları bulacağını ifade ederek, diğer taraftan bazı üyelerin de iki ülkede yatırım konusunda çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Kula, dış temaslara devam edeceklerini ve önümüzdeki aylarda Türki Cumhuriyetler’de bir “Uluslararası Ticaret Forumu” düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

banner2
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER