2021'in ilk 10 ayında 2,5 milyon ton ve 5 milyar 300 milyon dolar ihracat gerçekleştiren ambalaj sektörü ekim sonu itibariyle 2,3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Sektörün çatı STK'si Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 2021 yılını değerlendirdi. ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, pandemi ile birlikte kişi başı ambalaj tüketiminin arttığını ifade etti. Ambalajın ürün toplam maliyeti içerisindeki payının ise yüzde 3 ile yüzde 5 arasında yer aldığını söyledi.
“HAM MADDEYE YATIRIM YAPMALIYIZ”
Kurlardaki dalgalanmaların dövizle alıp TL ile satan üreticileri zora soktuğunu söyleyen Zeki Sarıbekir, “Dünyadaki ham madde enflasyonu ve kur dalgalanmaları bizlere problem yaşatıyor. İç piyasaya üretim yapıp sıkıntı yaşayanlara hep 'ihracat, ihracat, ihracat' dedim. Cumhurbaşkanımızın da kararlı bir şekilde bu ifadeleri kullanmasından dolayı mutluyum. Şirketlerimiz ileriye gidecekse ihracatla gidebilir. Artık ham maddeye yatırım yapmamız gerekiyor. Yaz aylarında 9 liralık dolar kuruyla sattığımız ürünün parasını tahsil ediyoruz, tahsil ettiğimiz gün ham madde fiyatı artmasa bile 1.000 ton sattıysan yerine 500 kilo koyabiliyorsun. İşletme sermayeleri eridi. Dövizle alıp TL ile satmak en büyük sıkıntılardan biri haline geldi.” dedi.
“AMBALAJ MALİYETİ ARTIRMAZ”
Pandemi süreciyle birlikte ambalaj tüketiminde hızlı bir artış yaşandığına vurgu yapan ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, “Aynı dönemde catering tarafında ve otel-restoran ürünlerinin ambalajlarında düşüş yaşandı. 2021 için bu ürünlerin dengeye oturduğu yıl diyebiliriz. Yavaş yavaş turizmin açılıp, yeme içme sektörünün hizmet vermesi sonucunda ambalaj üreten firmaların karlılığında da artış oldu. Pandemi öncesine göre ambalaj sektörüne talep daha da artmış durumda. Ambalaj hijyen sağlıyor. E-ticaret ambalajsız yürümüyor. Bu kapsamda ambalajın, maliyet anlamında bir ürünün yüzde 3 ila 5’ini geçmeyeceğini yeniden hatırlatmakta fayda var.” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2021, 11:06